Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
sklep motocyklowy odzież motocyklowa poznań
Teraz jest sobota, 25 sty 2025, 09:32

Strefa czasowa: UTC [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 20 lip 2024, 09:51 
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Zdjęć: 0
Mój motocykl: Yamaha XJ600S `92
Zwłaszcza po wczoraj (crowyn strike falcon) , w robocie nie było śmiesznie. Jak zrobisz taki plik chętnie go pobiorę. Może za jakiś czas będziemy w punkcie krytycznym, gdzie forum znowu nabierze wartości. Nie wiem.

Zobacz profil Prywatny album  

PostNapisane: niedziela, 21 lip 2024, 18:06 
Nówka cewka
Nówka cewka

Mój motocykl: XJ600N
Tak, ten błąd pokazał dobitnie wady centralizacji i uzależnianie się od jednego dostawcy oprogramowania, w tym przypadku Microsoftu. Część forum już pobrałem, m. in techniki jazdy, elektronika i elektryka, usprawnienia. Relacje z imprez, oraz "nasze maszyny" ze względu na wagę pobrałem tylko 2 najnowsze strony. Waga na tą chwilę to 2,3 GB. Łącznie pewnie z 5GB będzie, ale myślę że przy aktualnych łączach w dzisiejszych czasach raczej nie będzie to problemem. Postaram się również zamieścić za jednym zamachem poradnik dotyczący szybkiej i sprawnej archiwizacji przydatnych rzeczy z internetu :D

PostNapisane: poniedziałek, 22 lip 2024, 08:43 
Admin XJ
Admin  XJ

Zdjęć: 3
Mój motocykl: Tiger 800 XCA
Arek napisał(a):
Mało kto mnie tu zna ale jestem od początku jak to forum zakładał nijaki HaryB. Nie powiem kiedyś każdy post czytałem zainteresowaniem uczyłem się, forum dostarczało dużo wiedzy. Dzisiaj wszedłem żeby poszukać informacji jak najłatwiej wymienić skrzynię biegów xj 600s. Stare towarzystwo z tego forum porozjeżdżało się w życiu nie wspominając już o tym że tutaj od lat nie zaglądają :) nowe pokolenia nie wiedzą co to jest forum znają w zasadzie tylko Facebooka Instagrama ostatnio spotkałem się z dziwną odpowiedzią że nie wiedzą co to jest wyszukiwarka internetowa... Nie powiem spełniłem też swój cel tutaj a mianowicie chciałem mieć największą liczbę postów .Koszty utrzymania absurdalne jak na tak mały ruch. Najchętniej spakowalbym to forum do zipa , żeby móc sobie raz na rok przypomnieć jak to kiedyś było a i znaleźć jakieś ważne informacje co do xjty.

W zasadzie w 100% się z Tobą zgadzam... Spakowanie forum do ZIP-a to nie jest jakiś nierealny pomysł, aczkolwiek ostateczny, ale funkcjonalnie miałoby to bardzo umiarkowany sens, To byłby raczej gest w stylu, "żeby nie przepadło". ale nie byłoby to użyteczne.

KEMPF, zgadzam się co do ogólnego trendu działania dużych korpo. Jesteśmy hodowani jako użytkownicy a nasz ruch jest sterowany... Z czasem będzie też maksymalnie kontrolowany i ograniczany.
Co do uwag na poziomie narzędziowym, zgoda. Uważam jedna, że mimo wszystko forma komunikacjo to wciąż aż, ale i tylko narzędzie. To nam, żywym osobom, motocyklistom, nie chce się ze sobą gadać, przestaliśmy jeździć, spotykać się, mechanikować itd.

PostNapisane: poniedziałek, 22 lip 2024, 16:10 
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem

Zdjęć: 1
Mój motocykl: gsx1400klz1000
i nawet pić .@. :(

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 lip 2024, 16:12 przez xemit, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 22 lip 2024, 16:11 
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem

Zdjęć: 1
Mój motocykl: gsx1400klz1000
Forum GSX 1400 kilkanaście dni temu zostało zamknięte . Pies z kulawa nogą tam nie zaglądał, a nawet jak zaglądał, to nic nie pisał . :(

PostNapisane: niedziela, 25 sie 2024, 12:20 
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu

Mój motocykl: co chwila inny :)
Wuipe napisał(a):
Ja wiem że to może sposoby średniowieczne, ale czy jest możliwośc blokowania zakładania nowych wątków nowym uzytkownikom bez 10-20 postów i zamknięcia np. działu technicznego?
Tak jak pisałem wcześniej nikogo na siłę nie uszczęśliwimy, no ale...

wojtekooo napisał(a):
To są bzdury
(...) raz na rok spotykamy się na zlocie i to jeszcze w podgrupach siedzimy bez rządnej integracji to za mało .

Masz Pan rację - gdybym na zlocie nie zrobił obchodu po przyjeździe i do Pana nie zawitał, to bym nawet nie wiedział żeś Pan był i siedział zbunkrowany we kampingu :king:
Trzeba było mniej pić to byś mnie widzioł ;⁠-⁠) ;⁠)

Wysłane z mojego RMX3741 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 5 paź 2024, 20:27 
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu

Mój motocykl: Yamaha XJ 900S Diversion 4KM
Dawno tu nie byłem.

Myślę, że wszyscy macie sporo racji.

Ja mogę powiedzieć jak to wygląda u mnie.

Nie mam dzieci a co za tym idzie nie muszę poświęcać swojego czasu głównie rodzinie, a jednak również przestałem tu zaglądać. Czemu? Po części dlatego, że ruch zamarł. Doskonale zauważyliście wszyscy, że FB dobiło niejedno forum. Ja akurat dopiero w tym roku założyłem sobie konto, głównie dlatego, by mieć możliwość... szukania porad technicznych nt. mojego auta, bo forum Lancia Klub Polska... również prawie umarło. Nastąpiło zderzenie z rzeczywistością i obecnie zastanawiam się czy w cholerę nie zlikwidować tam konta, bo i tak nic nie wnosi to uczestnictwo w grupie. Zero porządku, nasrane post pod postem, 90% o dupie Maryni albo "a jaki filtr do..." - najlepiej weź mu podlinkuj, od razu z najniższą ceną...

Do tego mimo wszystko jestem chyba jednak bardziej samochodziarzem, ale na to, by to jednoznacznie stwierdzić, potrzebowałem lat. Oczywiście nadal lubię pośmigać na moto, a nawet wciąż mam XJ-tę, ale chyba gdzieś po drodze zatraciłem motocyklowego bakcyla, albo po prostu jestem śmierdzącym leniem. Na samą myśl, że muszę się ubierać w to wszystko i przy okazji modlić się, czy w ogóle jeszcze wlezę w kurtkę (niestety spasłem się ostro) odechciewa mi się jechać. Mam nadzieję, że żona w końcu zda egzamin i po kupnie moto dla niej jakoś w przyszłym roku zdopinguje mnie do ponownego odkrycia motocykla.

Na zloty również przestałem od dawna jeździć. Nie zrozumcie mnie źle, bo nie chodzi o to, że jestem jakimś tam paniskiem, ale może z biegiem lat, ale także z powodu uczestnictwa w zlotach LKP, przyzwyczaiłem się do nieco lepszego poziomu zakwaterowania. Kilka razy czytałem zapowiedzi zlotowe i rezygnowałem, bo jednak cenię swoją prywatność i po prostu nie pasuje mi dzielenie pokoju i łazienki z innymi poza żoną czy najbliższą rodziną. I wiem, że być może takie bariery znikają po kilku głębszych, ale ja akurat chlać też nie przepadam, oczywiście ze 3 piwka czy parę kielonków wiśniówki dla smaku czy do towarzystwa jak najbardziej, ale zwyczajnie nie lubię się wstawić. Nie oczekuję luksusów, mogę sobie podgrzać wodę czy iść do sklepu po żarcie, ale własny pokój i łazienka to dla mnie dziś minimum.

Coraz mniejszy ruch na forum naturalnie zmniejsza chęć zaglądania. Teraz też po długim czasie wpadłem, bo... szukam XJ600 dla żony :) I przy okazji trafiłem na ten temat.

Jeśli chodzi o mnie to byłbym za utrzymywaniem tego forum. To nie tylko sentyment, to część naszego życia, ktoś, pisząc porady techniczne, czy opisując swoje podróże albo chwaląc się swym hobby, poświęcił cząstkę swego życia na to. To jest nie tylko skarbnica wiedzy, ale też nasze wspólne wspomnienia (moich z Wami może niewiele, ale na 2 zlotach dawno temu byłem), coś co latami wspólnie budowaliśmy. Zlot w Toruniu i wizyta w DD zrobiły na mnie tak piorunujące wrażenie, że przeżywam to do dziś, a minęło 15 lat. I to wszystko dzięki Wam. Tak jak wspomniałem, patrzę jak równolegle umiera moje inne ulubione forum i nie umiem się z tym pogodzić, tak jak nie umiem się pogodzić z tym, że umiera to forum. Nawet mimo tego, że na tym mój wkład, zaangażowanie jest o wiele niższy.

Tak jakoś naszło mnie, żeby się uzewnętrznić, skoro już na ten wątek trafiłem.

PostNapisane: niedziela, 24 lis 2024, 22:52 
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem

Mój motocykl: Jest kilka ...
Generalnie nie latam po zlotach, pomimo różnych zaproszeń z jednym wyjątkiem - zloty XJ (choć też nie systematycznie - z róznych powodów). Oczywiście jest to zasługą nie tylko organizacji, ale przede wszystkim ludzi z tegoż. I za to chcialem podziękować. Moje pierwotne 4UM FJ-FJR też chyli się ku upadkowi, ale to też z trochę inny względów niż FB (nie mam, nie miałem i mieć nie chcę). Historia kołem się toczy. Jak co bardziej myślące samodzielne jednostki się połapią, to dewastacja społeczeństwa przez takie narzędzia, jak FB może byc nie do odrobienia. Póki co uważam, że warto ratować co jest, żeby ten "wirtual" posłużył choćby do kontaktów w relalu bo kwestie techniczne, to (jak na innych forach) drugoplanowa obecnie funkcja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC [ DST ]