Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
sklep motocyklowy odzież motocyklowa poznań
Teraz jest sobota, 25 sty 2025, 10:17

Strefa czasowa: UTC [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 24 maja 2024, 05:36 
Nówka cewka
Nówka cewka

Mój motocykl: Xj900 s
Cześć, na forum xj jestem od momentu decyzji o zakupie xj. Wiem jak działa forum i w jaki sposób umiera, bo sam hylem admimistratorem jednego jakieś 20 lat temu. Wszystko było dobrze do momentu pojawienia się szybkich mediów społecznościowych. Następnie ludzie zaczęli odchodzić z powodu zmiany zainteresowań lub z innych sobie znanych przyczyn, zostali tylko sentymenciarze. W utrzymanie forum swoje dorzucam, ale mój wklad nie jest wystarczający, a nikt nie może wymagać od adminów, żeby sami wszystko fundowali.
Na zlocie mogę się długo nie pojawić, z uwagi na brak elastyczności z mojej strony, ale składki będę płacił, bo czuje się zobowiązany korzystając ze zgromadzonej tu wiedzy.
Jeśli admin się zgodzi zacznę kopiować na kompa tematy, które uważam za istotne, żeby bezcenna wiedza nie przepadła.
I apeluję do użytkowników. Płaćcie kurde pieniądze, żeby utrzymać forum skoro czerpiecie z cudzych doświadczeń i poświęcenia. Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 24 maja 2024, 06:26 
Admin XJ
Admin  XJ

Zdjęć: 3
Mój motocykl: Tiger 800 XCA
Wojciechos, no i w zasadzie pod całą Twoją wypowiedzią mógłbym się podpisać.
Schemat umierania forum, który główną rolę odgrywa rola mediów społecznościowych i starzenie się "core'owej" społeczności a na koniec zostają sentymenciarze, pasuje do nas tutaj idealnie. Niestety.

Parę lat temu kiedy przejąłem rolę admina od RafałaFJR już te symptomy były widoczne... Wtedy uważałem, że uratuje nas content. Miałem plan, żeby z forum zrobić z jednej strony coś na wzór repozytorium plików, biblioteki wiedzy stricte użytkowej (mechanika, eksploatacja i przeróbki, czy tuning), a z drugiej rodzaj bloga, gdzie byłyby treści podróżnicze i "towarzyskie". Pomysł wydawał się dobry, ale zestarzał się model motocykla (więc i siłą rzeczy potencjalnych zainteresowanych było coraz mniej), poza tym jednak coraz bardziej jesteśmy użytkownikami a nie mechanikami... No i treści podróżnicze czy "towarzyskie" generalnie także mogłyby frekwencyjnie liczyć tylko na "sentymenciarzy". Koniec końców to wszystko i tak przypomina walkę z wiatrakami...

Wojciechos napisał(a):
Jeśli admin się zgodzi zacznę kopiować na kompa tematy, które uważam za istotne, żeby bezcenna wiedza nie przepadła.

Proszę bardzo. Niech te treści przetrwają i służą ll

Zobacz profil Prywatny album  

PostNapisane: piątek, 24 maja 2024, 11:28 
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem

Zdjęć: 1
Mój motocykl: gsx1400klz1000
Panowie odwagi .Co łaska do wspólnej kasy, jeden za wszystkich ,wszyscy za jednego .Paweł zrobił co swoje, czas na nas , bo jak to mówią, grosz do grosza i będzie kokosza . :13:, a ty Bruno zdawaj od czasu do czasu relacje , ja sprawy idą .

PostNapisane: piątek, 24 maja 2024, 11:41 
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli

Zdjęć: 11
Mój motocykl: XJ 900 S
Smutno czyta się takie posty. Niestety prawda jest taka, co zostało już tu wielokrotnie wspomniane, że zabiła nas twarzoksiążka, na której nigdy nie będzie tej wiedzy, która jest tutaj.
Na siłę nikogo nie uszczęśliwimy i zamykanie grupy na FB pewnie poskutkuje tym, że ktoś otworzy nową, ale może warto spróbować?

Wszystko zostało już chyba napisane.
Ja z mojej strony deklaruję jedynie, że jeśli trzeba będzie pomóc, to pomożemy.

PostNapisane: sobota, 8 cze 2024, 06:40 
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu

Mój motocykl: co chwila inny :)
To są bzdury
Dlaczego forum np BMW prężnie działa?
Od lat proszę o modyfikacje forum na forum sympatyków ale już nie użytkowników xj bo tych jest niewiele z racji bytu tych motocykli. Obiecywał to Bruno po przejęciu władzy i co? Nic dalej marazm i to że raz na rok spotykamy się na zlocie i to jeszcze w podgrupach siedzimy bez rządnej integracji to za mało .
Nic z tego nie będzie i nie jest to wina FB tylko nic z tym nie robienie

Wysłane z mojego RMX3741 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 8 cze 2024, 08:19 
Admin XJ
Admin  XJ

Jakie Twoim zdaniem są potrzebne zmiany w działaniu forum?
Konkretne postulaty.
Jeśli to tylko ma szansę realnie zmienić sytuację, wszystko jest do rozważenia i dyskusji.

PostNapisane: sobota, 8 cze 2024, 19:18 
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych

Zdjęć: 0
Mój motocykl: XJ 600 Diversion
wojtekooo napisał(a):
To są bzdury

Tylko że w tym momencie mówisz o całej marce a nie konkretnym modelu. Gdyby to było forum Yamahy to pewnie sytuacja wyglądałaby lepiej.

PostNapisane: niedziela, 9 cze 2024, 10:34 
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych

Mój motocykl: XJ 900S DIVERSION
Przede wszystkim policzmy się.
Ilu tak naprawdę jest użytkowników Yamahy XJ w tej chwili na Forum ?
A ilu jest byłych użytkowników, ale nadal sympatyzujących ?
To będzie wyznacznikiem w którą stronę ma iść Forum.
Może trzeba będzie zmienić co nieco nazwę i przekształcić się w formę bardziej towarzyską.
Nie znam się na tym to się wypowiedziałem. .@.

PostNapisane: poniedziałek, 10 cze 2024, 23:38 
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem

Zdjęć: 1
Mój motocykl: gsx1400klz1000
wojtekooo napisał(a):
Cytuj:

Może dlatego, że w przeciwieństwie do użytkowników xj-tek przewidują , iż w związku z posiadaną marką, Będą Mieć Wydatki i muszą gdzieś wymieniać się doświadczeniami, gdzie jest taniej ? :15:
A my xj-towcy , opuśćmy fora typu , jaka będzie pogoda i zaglądajmy tu czasem .@.

PostNapisane: wtorek, 11 cze 2024, 08:48 
Admin XJ
Admin  XJ

OldMan napisał(a):
Przede wszystkim policzmy się.

Bardzo racjonalne podejście.

OldMan napisał(a):
Ilu tak naprawdę jest użytkowników Yamahy XJ w tej chwili na Forum ?

Myślę, ze tacy są do policzenia i imiennego niemal wskazania... Na moje wyczucie jest takich może kilkunastu.

OldMan napisał(a):
A ilu jest byłych użytkowników, ale nadal sympatyzujących ?

Wszyscy pozostali, nominalnie wg rejestru forum ponad 3000, realnie patrząc po aktywności wpisów, zlotowej i każdej możliwej, nieco ponad 1000.

Innymi słowy można przyjąć, że w maksie nasze środowisko to ok. 120-150 osób, gdzie co 10 osoba nadal ma jakąkolwiek XJ.

OldMan napisał(a):
To będzie wyznacznikiem w którą stronę ma iść Forum.

I do jakich wniosków Cię to skłania?

Prawda taka, że pod względem frekwencyjnym to już od dawna jest forum towarzyskie :) Cała merytoryka dotycząca XJ służy anonimowym nowym użytkownikom rejestrującym się na forum, kiedy szukają doraźnie informacji, ale nie piszącym i nie udzielającym się w żaden sposób.

PostNapisane: wtorek, 11 cze 2024, 10:48 
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli

Zdjęć: 2
Mój motocykl: Jawa/Mysza/Bandyta
To żeby nie być anonimowym (acz sentymentalnym) to otwarcie jestem za tym, żeby ratować forum jak najdłużej się da. Wkład "zlotowy" niniejszym uiszczam ;)
Pozdrowienia dla wszystkich czytających, a przede wszystkim piszących no i ADMINOM :08: !!!
Żebym jeszcze mógł z wyprzedzeniem zaplanować wolne na zloty... ale będę się starał.

PostNapisane: środa, 19 cze 2024, 10:44 
Admin XJ
Admin  XJ

Dzięki za wpłaty :) Ostatnio rzeczywiście zrobił się ruch na koncie.

PostNapisane: piątek, 21 cze 2024, 13:57 
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli

Zdjęć: 11
Mój motocykl: XJ 900 S
Ja wiem że to może sposoby średniowieczne, ale czy jest możliwośc blokowania zakładania nowych wątków nowym uzytkownikom bez 10-20 postów i zamknięcia np. działu technicznego?
Tak jak pisałem wcześniej nikogo na siłę nie uszczęśliwimy, no ale...

wojtekooo napisał(a):
To są bzdury
(...) raz na rok spotykamy się na zlocie i to jeszcze w podgrupach siedzimy bez rządnej integracji to za mało .

Masz Pan rację - gdybym na zlocie nie zrobił obchodu po przyjeździe i do Pana nie zawitał, to bym nawet nie wiedział żeś Pan był i siedział zbunkrowany we kampingu :king:

PostNapisane: wtorek, 9 lip 2024, 21:01 
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Zdjęć: 0
Mój motocykl: Yamaha XJ600S `92
Mało kto mnie tu zna ale jestem od początku jak to forum zakładał nijaki HaryB. Nie powiem kiedyś każdy post czytałem zainteresowaniem uczyłem się, forum dostarczało dużo wiedzy. Dzisiaj wszedłem żeby poszukać informacji jak najłatwiej wymienić skrzynię biegów xj 600s. Stare towarzystwo z tego forum porozjeżdżało się w życiu nie wspominając już o tym że tutaj od lat nie zaglądają :) nowe pokolenia nie wiedzą co to jest forum znają w zasadzie tylko Facebooka Instagrama ostatnio spotkałem się z dziwną odpowiedzią że nie wiedzą co to jest wyszukiwarka internetowa... Nie powiem spełniłem też swój cel tutaj a mianowicie chciałem mieć największą liczbę postów .Koszty utrzymania absurdalne jak na tak mały ruch. Najchętniej spakowalbym to forum do zipa , żeby móc sobie raz na rok przypomnieć jak to kiedyś było a i znaleźć jakieś ważne informacje co do xjty.

PostNapisane: niedziela, 14 lip 2024, 15:51 
Nówka cewka
Nówka cewka

Mój motocykl: XJ600N
Dobrze że można poruszyć ważne tematy. Ja mylę że to raczej nie jest wina starości i spadku popularności samych sprzętów. Na grupie na fb co chwila jakiś post. A ten wynalazek o nazwie "grupy" na FB to dziadostwo jakie mało. Zero ładu i składu, nie ma przeglądania w stronach, kategorii, nie można nawet łatwo szybko przewinąć na postu na to co było np rok wcześniej, tylko trzeba przewinąć ręcznie, i po drodze załadowując wszystkie posty które niekoniecznie szukałem i zatkać kilka GB pamięci RAM (niektórym po drodze pamięć może się skończyć, FB to straszny kloc) i stracić mnóstwo czasu. Jako że łatwe wyszukiwanie czegoś może być problemem, to pojawiają oczywiście w kółko te same pytania wymieszane dodatkowo z ogłoszeniami, kupię, sprzedam i ogólnie robi się syf . Więc technicznie w porównaniu do forów dyskusyjnych to jeden wielki krok wstecz. Niestety to co aktualnie widzi się to centralizacja wszystkiego wokół dużych korpo molochów typu FB, Google, a sami użytkownicy coraz bardziej stawają się nietechniczni, coraz bardziej skłonni i podatni do rzekomo "łatwych i prostych rozwiązań", korporacje tym kuszą nieświadomych "zwyczajnych" użytkowników. W teorii oczywiście za "darmo", w praktyce zarabiają kradnąc prywatne dane i podsuwając spersonalizowane reklamy i inne badziewie. Czy coraz większa centralizacja to coś czego należy się obawiać? Moim zdaniem tak, przeważnie schemat działania dużych graczy, to trochę jak "wciskaj to wszędzie, zachęcaj, pompuj dolary, jak wykosisz już konkurencję, i gdy ludzie nie będą mieli innej opcji to możesz później robić z nimi później co się podoba" . I faktycznie, już nawet teraz, na takim FB za wyrażanie poglądów trochę innych, niż te co prezentuje "główny nurt" można złapać szybko bana, a to dopiero przedsmak. Co robić? Ja osobiście polecam w miarę możliwości nie korzystać z korpo usług, i nie dawać się od nich uzależniać. Patrzcie ile mamy na ulicach ludzi uzależnionych od mediów społecznościowych, tego szamba i bezwartościowego kontentu. Tragedia. Wiedza techniczna w wielu dziedzinach w tych czasach też jest na wagę złota i nie chodzi mi tylko o rzeczy typu rozpoławianie silnika od xj. Ja się poświęcę i postaram się zapisać forum, wszystko w plikach html i posortowane kategoriami spakuję do jakiegoś zip i wrzucę na hosting, aby każdy forumowicz mógł sobie pobrać i mieć forum zawsze i wszędzie na swym dysku. Ogólnie, backupowanie wszystkiego i trzymanie wszystkiego offline na np. dyskach twardych to bardzo dobry nawyk, zwłaszcza teraz i zachęcam do tego aby iść w te kierunki :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]